Undervisning


Indøvning af Maja Lisa Engelhardt teknikker

Jeg har en del erfaring med undervisning i
billedkunst, der afholdes som weekend-kurser.

På mine kurser lærer du en effektiv metode
til hurtigt at male betydeligt bedre. Målet er, at du bliver bedre til at finde netop det udtryk du leder efter og gerne vil udvikle.

Vejen til det at blive bedre er jo mangfoldige.

En af de veje jeg vurderer er mindre gode, er ved blot at ’male ud af hovedet’. Mange begynder at male ved at gå direkte i gang med at sætte nogle farver på lærredet. Ofte med farver der ikke er blandet og anvendt direkte fra tuben, ofte med en et abstrakt indhold fordi det umiddelbart er det nemmeste. Det er fint til en allerførste start for at få afløb for sin kunstneriske skabertrang.

Men: hvis man bliver ved med at ’male ud af hovedet’, og uden en plan for hvor man vil bevæge sig hen, er det min påstand, at mange hurtigt går i stå i sin kunstneriske udvikling.

Den måde alle store kunstnere gennem tiden har opnået enestående resultater på, er ved at lære fra andre kunstnere, som de har beundret! De nåede ikke til at male stor kunst ved at male ud af hovedet. Der er talrige eksempler i kunsthistorien på, at billedkunstnere kopierede andre, for at udvide deres kunnen. De fandt deres egen kunstneriske udtryk ved at øve sig på kunstneriske udtryk, der lå udenfor det man selv kan finde på vedr. sammensætning af farver, komposition, maleteknik, motivvalg m.v.

Det jeg lærer mine deltagere på weekendkurserne er, at man kan lære utroligt meget ved at kopiere kunstnere der har et udtryk man beundrer. Det kræver, at man aflærer den – efter min vurdering – misforståede opfattelse af, at ’en rigtig kunstner kopierer ikke’.

Den metode jeg anbefaler er ganske enkel: find en eller flere kunstnere, som du beundrer. Kopier 4-5 af deres malerier du finder rigtg gode. Undlad at forsøge at kopierer alt til mindste detalje. Men undlad også at springe over hvor gærdet er lavest – det nytter ikke noget at lave din egen version langt fra oplægget, fordi så er der risiko for at du ikke lærer noget nyt.

 


 
 


Indøvning af Monet teknikker

Jeg vil på mine kurser lære dig en metode til at balancere mellem at kopiere til mindste detalje – og fortolke oplægget du maler ud fra, så du tilfører dit eget udtryk.

De malerier du skaber som kopier af andre kunstnere er lærestykker – og ikke billedkunst du skal sælge videre. Igen: Målet er, at du bliver bedre til at finde netop det udtryk du leder efter og gerne vil udvikle.

Jeg vil også på mine kurser lære dig, hvordan du kan udvælge mindre dele af et maleri fra en anden kunstner, og skalere det op til at fylde hele det lærred du arbejder med. Allerede i denne udvælgelse begynder du at skabe dit eget udtryk – og samtidig opøver du din evne til at aflure din yndlingskunstners teknikker.

Du lærer, hvordan du kan lægge en plan for hvordan du kan blive bedre. For mange der holder af at male, er det at arbejde efter en plan modstridende med det at slippe kreativiteten løs. Det gælder indenfor billedkunst som i arbejdslivet: når man arbejder efter en plan kommer man hurtigere i mål, opnår højere kvalitet og oftest også større arbejdsglæde.

På kurset får du også en koncentreret indføring i komposition og farvelære, samt olie- og akrylteknikker. Jeg viser, hvordan du kan gå op i større formater (f.eks. 1x2 m.).

 

Udtalelser fra kursusdeltagere

”Jeg var meget begejstret for dit kursus Jeg følte mig udfordret og kæmpede bravt om lørdagen; det gik så meget bedre om søndagen, Jeg blev glædeligt overrasket over både mit eget og de andres resultater. Det kunne jo føre langt med noget mere undervisning og ihærdighed. Vi kunne blive rigtig gode. Jeg synes, at du havde et godt oplæg. Og man kunne mærke, at du lagde oprigtig interesse og energi i din undervisning. Du tog dig god tid til os; og er en rigtig god rådgiver og lærer. : )”
Anita Laursen

”Jeg synes jeg fik meget med hjem fra kurset omkring maleteknik. Jeg kunne godt lide din undervisningsform, hvor du havde opdelt tingene i punkter og viste dem via en projektor.”
Hanne H. Jakobsen

”Jeg var rigtigt godt tilfreds med din undervisning - synes, at du både var god til den mere overordnede ledelse af dagene og også til at guide og give feedback mere individuelt i forhold til hver deltagers ståsted :)”
Annette Cantor

”Jeg har tidligere efterlyst undervisere der lagde ud med en opgave vi alle skulle lave, og udfordre os ift hvad vi plejer at lave , det synes jeg du opfyldte rigtig godt. Jeg synes at weekenden var rigtig god , vi fik lært at forny os ved at male efter. Du er en god og struktureret underviser og ser gerne du kommer igen.”
Nina Hvidtfeldt

”Det var en dejlig weekend! Du er en god underviser, god til at give oplæg med stor viden om maleriets historie og fine sammenligninger, god til at guide, god spørgeteknik og god til at give svar. Højdepunktet for mig var rationaliteten: mål, tidsramme mv. - at sparke sig selv bagi også på denne type af kreative felter.”
Ib Andersson & Birthe Knudsen

 
 


 
 

Praktiske informationer

Se link til min kunstskole: www.kunstskolen-gershoej.dk

     

Valid XHTML 1.0 Strict