Artikler

Om begrebet 'autodidakt'

Mange udøvende billedkunstnere fremstiller sig selv som ’autodidakt’ hvis de ikke har gået på Kunstakademiet - og i den forstand er jeg også autodidakt. Jeg undrer mig dog over denne besynderlige ståen i skyggen af de der har en formel uddannelse. Jeg har oplevet mange billedkunstnere, der har gået på Kunstakademiet, og udstillet imponerende mange steder – men de maler nogle kedsommelige malerier, som jeg mange gange heller ikke finder er dygtigt håndværk. De maler ofte også meget ens, man kan nærmest se hvilket kuld de fra. Maler én kulørte prikker i plakatfarver, så maler de dem alle sammen i en eller anden form.

På den anden side har jeg set ’autodidakte’ der har et spændende formsprog, og er dygtige håndværkere, uanset om det er indenfor konkret eller abstrakt kunst.

Kunstnerisk praksis har jo ikke nødvendigvis mest at gøre med hvilken uddannelse man har, men mere hvilke evner man har, og hvordan man udnytter sine evner. Jeg har mødt ’autodidakte’ kunstnere der har haft en del elever fra Kunstakademiet, som hos den ’uskolede’ billedkunstner ønsker at aflære den disciplinering af deres oprindelige kunstneriske åre, der for nogen er endt med at stække i stedet for at udvikle.

Stort set alle billedkunstnere der fremstiller sig som ’autodidakte’ har travlt med at fremstille en kompensation for den manglende formelle uddannelse, ved at de lister en lang række kurser de har gået på. Hvorfor nu det – hvorfor er det relevant at formidle? Det er jo ret beset lige meget hvor meget man har lært, hvis man ikke kan se det i malerierne. Og hvis malerierne er gode nok, så bør de jo kunne stå alene uden alle disse støttestativer af kurser, uddannelser, udstillingssteder og udtalelser fra kunstparnasset.

< Tilbage til oversigt over artikler

Valid XHTML 1.0 Strict